Haza’s Rules

De accesaţi acest blog, vă descălţaţi, frumos, la uşă. Aici nu se intră cu bocancii. Publicăm doar comentarii civilizate, redactate civilizat (vă rog, nu hăcuiţi limba română!). De aveţi injurii, păstraţi-le pentru voi. Musafirilor needucaţi li se va servi un spam la tavă. Totuşi, bun venit!

*Toate articolele acestui blog sînt publicate sub licenţa Creative Commons, iar preluarea lor (parţială) nu e posibilă fără precizarea explicită a sursei şi în scopuri de natură comercială. De un articol vă place prea mult încît vi-l doriţi în întregime, rogu-vă, lăsaţi un comentariu în acest sens. 

Înapoi la pagina principală

Reclame

18 gânduri despre „Haza’s Rules

 1. Pe zi ce trece, blogul arata tot mai „profi”. Logo-uri fel de fel, stiluri, „prieteni” si categorii bogate… Nici nu se putea altfel! La mai mare!

 2. Bun gasit Adi!
  Se executa: descaltarea si din propie initiativa.. jos palaria!
  Am inteles si este adevarat!Nu poti intra oricum pe acest blog. Trebuie sa vii cu aripile spiritului intinse pentru zbor spre inaltimi, dar neaparat sa ai cu tine si sufletul de copil ca sa poti surprinde duiosia amintirilor.Trebuie sa vii odihnit ca sa observi la timp capcana, fiindca pe acest blog „castigat ridendo mores”. Si cind incintat si uimit vei parasi blogul vei intelege ca Bacon avea dreptate: „knowledge is power”.
  Felicitari!
  P.S. M-am intors!Era sa-mi uit papucii la usa .

 3. salut.
  am o singură întrebare şi-o singură precizare.
  Întrebare: observ că foloseşti recomandările academiei de la Iaşi în textele tale şi scrii mâncînd şi nu mâncând. Îmi poţi spune de ce există această diferenţă între cele două academii? Care este forma corectă în care pot fi scrise cuvintele date de mine ca exemplu sau sunt ambele acceptate?
  Precizare: nu te cunosc şi mi-am permis să mă adresez cu persoana a doua strict pe considerente de vârstă. Îmi cer scuze dacă am considerat greşit. Am ajuns din întâmplare pe blogul tău şi am apreciat foarte mult calitatea textelor găsite aici. Odată ajuns la profilul tău am considerat că părerea ta poate fi considerată a fi avizată şi mi-am permis să ţi-o cer.
  Sper că şi tu îţi vei permite să mi-o oferi deoarece mi-ar fi de real ajutor.
  Cu stimă,
  un posesor de blog.

  1. Ionuţ,

   disputa e destul de veche. Personal, am prins trecerea de la scrierea cu „â” la cea cu „î” prin clasele primare, iar la facultate – în Iaşi – recomandarea a fost să scriu cu „î” din „i”. Justificarea Academiei de la Bucureşti a fost latinintatea limbii române, iar scrierea cu „â” păstra tocmai acest carcater latin, însă agrumentul cade. Exemplific printr-o alegere, cred, foarte potrivită: conform Academiei, trebuie respectată etimologia şi de aceea scriem cu „â”, ca în cuvîntul „mână”, pentru că varianta latinească e „manus”. Bun, însă ce facem cu verbul „a mâna”, a cărui variantă în limba latină e „minari”?

   Pe scurt, scriu acum cu „î” prin natura profesiei, presa de la Iaşi scriind cu „î”, ba chiar şi o parte din publicaţiile la care obişnuiam să colaborez, de asemenea. Însă explicaţii mai bune poţi găsi în volumul „Lupta în jurul literei î şi demnitatea Academiei Române” (pun ghilimele pentru că nu pot marca în italic titlul), Iaşi, 1993, semnat de lingvistul Stelian Dumistrăcel.

   PS: de exemplu, deşi trăiesc la şi respir aer de Iaşi, teza de doctorat mi-o redactez după norme de la Bucureşti, pentru că, zice-se, acolo, numai cei care scriu cu „â” ar primi titlul de doctor.

   Toate bune,
   A.H.

 4. Îţi mulţumesc pentru bunăvoinţa şi timpul acordate pentru a-mi răspunde.
  Fiind ieşean am o experienţă asemînătoare cu a ta în privinţa lui Î şi lui  şi din acest motiv mi-am permis să te întreb care este poziţia ta. Cunoştinţele mele nu-mi înlesnesc abordarea unei astfel de dispute între cele două academii, dar mi se pare măcar stânjenitor că nu au reuşit să ajungă la un numitor comun. Un reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România care mi-a fost profesor în facultate, mi-a spus că e mai degrabă o dispută a orgoliilor la nivelul celor două academii şi am rămas dezamăgit.
  Îţi doresc să ajungi un doctor de renume şi, de ce nu, o voce puternică şi respectată în breasla ta. Bineînţeles, dacă asta îţi doreşti.
  E o reală plăcere să pot dialoga cu un botoşănean ( ca părinţii mei ) adoptat de oraşul în care m-am născut şi de care sunt iremediabil îndrăgostit.
  Toate cele bune!
  Vlad Scutaru

 5. Buna, am observat ca ai prezentat o lucrare despre reportajul literar la o conferinta IALJS si as fi vrut sa te intreb cate ceva despre cum au decurs prezentarile. Peste doua saptamani prezint si eu o lucrare despre jurnalismul literar autohton si am nitele emotii. Putem sa ne conversam putin pe mail cand ai timp?

  Toate cele bune!

  1. Felicitări! Într-adevăr, am fost acceptat cu o lucrare pentru conferinţa din Lisabona de acum doi ani, însă deplasarea nu am mai făcut-o, din motive… româneşti. Răspunsul la cererea mea de finanţare din partea CNCSIS a venit la o zi după ce lucrările conferinţei începuseră. Mi-au răspuns că îmi vor finanţa deplasarea. 🙂

   În orice caz, succes şi emoţiile să le laşi la garderobă! 🙂

   A.H.

 6. Buna Adrian,
  As vrea sa ma descalt la usa dar am gasit foarte greu usa ta….se pare ca nu vrei sa deschizi usa prea usor unei cunostinte foarte vechi…De dragul vremurilor trecute astept un raspuns din partea ta .Costina(de la Comanesti ,acum stabilita in Ploiesti)

 7. Salut
  Intai am apasat pe manerul usii si abia apoi am sunat la usa. De felul meu nu port bocanci si mi-a intrat in reflex respectul pentru oamenii civilizati si pentru limba romana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s