Greşiţi, că de aia sînteţi tineri!

Am citit nu demult un text pe Mashable despre cum să faci să-ţi placă la locul de muncă, sau mai ales despre cum să-ţi placă ceea ce faci sau, în fine, despre cum să faci ceea ce îţi place. Din textul respectiv a rămas agaţată de mine o frază pe care chiar am şi împărtăşit-o atunci pe Facebook. Zicea cam aşa: „Discover what gives you joy in life, then determine a way to find work in that field”, adică, într-o traducere aproximativă „Descoperă ce-ţi aduce ţie bucurie în viaţă şi apoi încearcă să dai de-o cale prin care să lucrezi în domeniul acela”. Cînd o citisem, mă pălise aşa o nostalgie pentru o etapă pe care o consider, fără să stau prea mult pe gînduri, „încheiată”: aceea a entuziasmului şi a fervorii continue, neobosite la locul de muncă. Se poate ca pentru mine ea să se fi consumat prea devreme sau, dimpotrivă, şi, încă lăsînd loc speranţei, se poate să nu fi făcut eu încă descoperirea salvatoare.

Dar textul acesta nu e despre sau pentru mine, ci e pentru cei care se află în faţa unor (noi) începuturi, studenţi înaintea cărora se întinde, nedezvelită, dar provocatoare,  viaţa. Rogu-vă, nu aşteptaţi să vă spună cineva ce vi se potriveşte, fiţi voi înşivă cei care să căutaţi şi, eventual, să găsiţi ceea ce mai tîrziu va reprezenta „culcuşul” vostru social. Pe ceilalţi lăsaţi-i să vă însoţească şi chiar să vă călăuzească, dar nu-i lăsaţi să vă definească drumul! Aţi greşit? Asumaţi-vă fără teamă greşeala şi faceţi pasul următor! Fără teama de reacţia prăpăstioasă a unor părinţi, fără teama de profesori care vă vînd iluzii cu un profit incomensurabil pentru ei înşişi, fără teama de colegi care „se remarcă” din prima clipă. Să ţineţi minte că nimeni nu vă cunoaşte într-atît încît să dea verdicte în ceea ce vă priveşte. Sînteţi la vîrsta la care se poate greşi cel mai mult, cel mai frumos şi, cel mai important, fără regrete. Nu aşteptaţi trecerea anilor ca să vă daţi seama că, de fapt, v-aţi fi dorit altceva, că atunci cînd aţi făcut o alegere voi poate v-aţi pus semnătura pe-un contract cu mîna voastră, dar cu mintea părintelui prea grijuliu. Şi ce dacă aţi greşit?

Atît să ştiţi: aveţi vîrsta ideală să încercaţi din nou! Mai bine să trăiţi acum vîrsta marilor eşecuri decît mai tîrziu vîrsta marilor regrete. Totul vă este permis, atîta timp cît vă scăldaţi în apele limpezi ale onestităţii, ocolind valurile care s-ar putea să vă ducă pe ţărmurile minciunii, delăsării, ignoranţei şi mîrşăviei. Acolo nu e loc decît pentru bucurii meschine. Şi, credeţi-mă, bucuriile acestea n-au nici o legătură cu viaţa adevărată, deşi am întîlnit oameni care numai din asta trăiesc.

Reclame

4 gânduri despre „Greşiţi, că de aia sînteţi tineri!

  1. Hm, aici unii ar spune că e onest să greșești pe banii tăi. Părinții, cât sunt ei de părinți, în majoritatea cazurilor nu ”sponsorizează” orice fel de carieră, nu oferă burse în alb.
    Prima grijă a celor mai mulți tineri capabili din ziua de azi e să devină independenți financiar. Nici nu se pune problema că ”nu le place” domeniul pe care și l-au ales (pofta vine mâncând, nu?).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s