Cotidianul spaniol El País şi-a retras de pe piaţă ediţia tipărită de azi!

Sursa: http://www.clasesdeperiodismo.com
Sursa: http://www.clasesdeperiodismo.com

N-am să fac decît o traducere din spaniolă a unei informaţii publicate de cotidianul spaniol El País ca urmare a unei gafe enorme comise de unul dintre cele mai importante ziare din Spania şi poate chiar din Europa:

„Astăzi dimineaţă, El País a restras de pe pagina sa web o fotografie care ilustra un bărbat aflat intubat într-un pat de spital şi pe care o agenţie de informaţii (Gtres Online) o furnizase ziarului, afirmînd că era vorba despre Hugo Chávez, preşedintele Venezuelei. Chávez se află internat în Cuba după ce a fost operat de un cancer despre ale cărui caracteristici guvernul din Venezuela nu a vrut să facă nici o precizare. Fotografia a rămas publicată pe pagina web a ziarului aproximativ jumătate de oră.

În textul care însoţea fotografia se afirma că El País nu a reuşit să verifice în mod independent circumstanţele, locul în sau data la care a fost realizată fotografia. Constatînd că fotografia oferită nu-l ilustra pe Chávez, El País a blocat şi distribuirea ediţiei tipărite şi imediat a trimis o nouă versiune către punctele de vînzare (…). Din cauza acestui incident, e posibil ca la unele chioşcuri, atît din Spania, cît şi din străinătate, să nu fie disponibilă ediţia tipărită cu data de azi, joi, 24 ianuarie.

El País îşi cere scuze cititorilor săi pentru prejudiciile cauzate. Ziarul a iniţiat o anchetă pentru a determina circumstanţele care au făcut posibil incidentul şi  erorile comise în verificarea fotografiei. Gtres Online este o agenţie care reprezintă în Spania alte agenţii internaţionale şi cu care El País colaborează deja de cîţiva ani.”

De la o vreme încoace, senzaţionaul nu mai e „cerut de public”, ci oferit, fără scrupule, de ceea ce odată se numea presă quality.

Comunicatul El País e disponibil aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s