Curvăsărie jurnalistică

Presa online (de la noi) e disperată. Obsesia click-ului a dat peste cap orice principiu de structurare a textului jurnalistic sau, mai bine spus, nu mai ţine cont de nici unul. Aproape că nu mai există titlu care să nu înceapă într-o manieră hortativă. Află tot ce mişcă! Rămîi conectat! Vezi aici! Încearcă şi tu! Citeşte numai aici! Descoperă cu noi! sînt doar cîteva exemple de modalităţi de titrare în online.

Titlul de ştire nu mai funcţionează ca un cîrlig care să-l prindă subtil pe cititor întru lecturarea unui text, avînd, pe lîngă informaţia propriu-zisă şi acel „ceva” dat de multe ori de talentul reporterului, ci e o palmă puternică după ceafă de tipul „Aici, dobitocule, trebuie să te uiţi!”. Nu. Nu sîntem chiar atît de dobitoci. Ştim că în spatele unui titlu ca Cum a „reacţionat” Barroso când a aflat de plagiatul lui Ponta (şi exemplul de pe Realitatea.net e încă unul… decent) nu se ascunde o informaţie care ne-ar putea interesa, ci un cancan nedemn de site-ul unei televiziuni de ştiri. Editori online de la Realitatea.net, am dat click, că asta vă doreaţi! Şi mi-aţi oferit următoarea „ştire”, care să-mi confirme aşteptările:

Umorul însoţeşte acuzaţii de plagiat la adresa premierului Victor Ponta. Şi cum umorul se naşte din orice, o fotografie (trucată sau nu) naşte şi ea tot soiul de comentarii răutăcioase.

Şi o fotografie însoţitoare. Atît. Nimic mai mult. Cine? Ce? Cînd? Unde? Cum? De ce? Răspunsul la întrebările astea înseamnă, de multe ori, şi teren, ceea ce multor jurnalişti de la noi li se pare o practică… învechită. În asemenea condiţii, ei nu sînt cu nimic mai presus decît domnişoarele de la liniile de telefonie erotică sau videochat, care păcălesc bărbaţii generoşi sau disperaţi cu partide de sex virtual. Ba dimpotrivă, ele măcar spun de la bun început că nu fac teren.

Titluri din EVZ.ro, „cel mai bun portal de ştiri”
Anunțuri

2 gânduri despre „Curvăsărie jurnalistică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s