Nuca e miezul tortului

Happy birthday!

Întîi şi-ntîi e nevoie de-un prilej, deşi, cînd e vorba de dulciuri, acestea (prilejurile, vreau să zic) par să se ivească neaşteptat de repede. În fine, să zicem că prilej avem. Ne mai trebuie, evident, blatul de tort. Cum n-am cuptor, lucrurile sînt mai simple: se ia de la supermarket. Vouă, dacă aveţi cuptor, v-aş sugera să vă complicaţi niţel şi să puneţi mîna să faceţi voi înşivă blatul. Altă treabă, dar şi alt gust! Cum ziceam, cu blatul făcut, ne apucăm de creme. Trei la număr, ca să pară mai elaborat şi ca să vă impresionaţi prietenii atunci cînd le explicaţi reţeta.

Aşadar, începem cu o cremă de iaurt cu miez de nucă. Ne trebuie 250 ml iaurt, 3 linguri de zahăr, scorţişoară, 3 linguri de miez de nucă prăjit şi apoi măcinat, esenţă de migdale. Amestecăm tot, adăugăm un pliculeţ de gelatină (rehidratată şi încălzită) şi dăm la rece. În principiu, cam jumătate de oră, cît i-ar fi luat blatului vostru să se coacă sau mie să-l cumpăr pe-al meu de la supermarket.

Pentru cea de-a doua cremă ne trebuie nucă (patru linguri de miez de nucă, prăjit şi măcinat, ca mai sus), jumătate de pachet de unt, 100 grame de zahăr pudră, o linguriţă de ness şi un gălbenuş de ou. Frecăm bine untul cu zahărul sau (dacă există) punem mixerul să facă treaba asta. Adăugăm apoi ce-a rămas: gălbenuşul, nessul şi miezul de nucă. Amestecăm cu încredere şi, din mimetism, dăm, din nou, la rece.

Zic să pornim şi plita totuşi, dacă vrem măcar să mimăm că am fi, cît de cît, bucătari. Punem acolo pe un ochi o cratiţă mică şi amestecăm următoarele: două linguri zahăr, două linguri făină, un gălbenuş, 250 ml lapte, un pliculeţ de zahăr vanilat şi o linguriţă de ness. Amestecăm mereu pînă cînd obţinem o cremă destul de densă. O lăsăm puţin la răcorit şi adăugăm un sfert de pachet de unt (sau margarină, dacă o suportaţi). Iar amestecăm, pînă cînd constatăm că untul s-a topit şi, evident, dăm la rece. Şi-uite aşa am obţinut şi cea de-a treia cremă.

În mijlocul primei felii de blat punem un castronel de plastic cu gura în jos şi acoperim spaţiul rămas liber cu cea de-a treia cremă. Dăm castronul deoparte şi acea porţiune de blat (adică mijlocul, miezul) o acoperim cu cea de-a doua cremă, cea cu nucă şi ness. Aşezăm deasupra cea de-a doua felie de blat, pe care o acoperim cu prima cremă. În sfîrşit, punem capac cu cea de-a treia felie, pe care o acoperim cu o glazură de ciocolată. Se decorează, după priceperea fiecăruia, cu pastă de migdale.

Se ispitesc toţi cei peste 400 de prieteni din lumea virtuală de pe Facebook şi se consumă alături de cîţiva din lumea reală.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s