Politicienii români nu prea ciripesc pe Twitter

Peste mai puţin de o săptămînă, adică sîmbăta viitoare, pe 28 aprilie, Asociaţia pentru Jurnalism şi Online Media (AJO) organizează o dezbatere cu jurnalişti şi politicieni ieşeni pe tema modurilor în care şi scopurilor pentru care ambele tabere utilizează Social Media. Cîteva dintre întrebările la care AJO vrea să răspundă, prin invitaţii săi, sînt:

♦ Cum folosesc politicienii locali blogurile şi reţelele de socializare în campania electorală?
♦ Cum folosesc jurnaliştii aceleaşi instrumente?
♦ Vor aduce Facebook şi Twitter mai mulţi tineri la alegerile din iunie 2012?

Politica în cuvinte puţine

Anticipînd cumva întîlnirea de săptămîna viitoare, am vrut să văd care e, la un nivel pur orientativ, situaţia pe Twitter în privinţa utilizării acestei platforme de microblogging de către politicienii români. Conturile de Twitter alese pentru monitorizare au fost cele ale următorilor: Traian Băsescu @tbasescu, Crin Antonescu @CrinAntonescu09, Victor Ponta @Victor_Ponta, Elena Udrea @eUdrea, Roberta Anastase @RobertaAnastase, Emil Boc @EmilBoc, Dan Voiculescu @danvoiculescu, Adrian Năstase @AdrianNastase, Ion Iliescu @iliescuion şi Mircea Geoană  @Mircea_Geoana. Mă gîndisem şi la Mihai Răzvan Ungureanu şi Vasile Blaga, însă fie domniile lor nu se regăsesc pe Twitter, fie iniţiativa mea a fost, cumva, boicotată.

Pentru rezultatele prezentate mai jos, am apelat la Twitter Grader şi Tweet Level, servicii gratuite de monitorizare şi evaluare a conturilor de Twitter pentru determinarea popularităţii, încrederii, implicării şi influenţei posesorilor acestora.

Elena şi Traian, cei mai populari

Încă o dată, Traian Băsescu şi Elena Udrea şed alături – nu ştiu care în dreapta cui, că amîndoi sînt de dreapta – de data asta în mediul virtual, pe reţeaua de microblogging Twitter. Conform Twitter Grader, instrument ce măsoară puterea profilului de Twitter al unui utilizator, nota obţinută de cei doi este de 97,4 din 100. De altfel, din politicienii români monitorizaţi, ei sînt şi cei care au cei mai mulţi utilizatori care le urmăresc mesajele publicate în reţea: Traian Băsescu are 4321 followers, iar Elena Udrea 2316. Note mari au mai primit Crin Antonescu (96,2 din 100) şi Mircea Geoană (tot 96,2), în timp ce actualul lider al PSD are 92 de puncte din 100, cu un punct mai puţin decît Dan Voiculescu, liderul conservatorilor (NB: a nu se confunda cu liderul Partidului Conservator!).

Elena Udrea, pe urmele popularităţii lui Băsescu

Cea mai mică notă o primeşte din partea Twitter Grader Roberta Anastase. Şi-a folosit contul de Twitter doar pentru aproximativ patru luni, nu urmăreşte pe nimeni şi are doar cinci actualizări. Oricum, mai bine decît fostul premier Boc Emil, care n-a publicat niciodată nimic pe Twitter. Cu toate astea, funcţia de prim-ministru i-a adus, totuşi, 407 followers.

Victor Ponta, cel mai influent

Dintre cei zece politicieni români monitorizaţi, „twitteristul” cu cea mai mare influenţă pare a fi Victor Ponta (44,5), urmat îndeaproape de Mircea Geoană (43,3) şi Traian Băsescu (38,5). Cel mai puţin influent: Emil Boc (10). În privinţa popularităţii însă, pe primele două locuri sînt cei doi politicieni care au şi cel mai mare număr de followers, adică Traian Băsescu (54) şi Elena Udrea (52,9). Îi urmează Crin Antonescu (48,1), Mircea Geoană (46,9) şi Dan Voiculescu (44,5).

And the winner is...

Cel mai implicat politician de pe Twitter e, de departe, Victor Ponta (34,8), urmat de Dan Voiculescu (29,9) şi Traian Băsescu (27,5). De atlfel, Victor Ponta are şi cele mai multe mesaje transmise: 586. În privinţa încrederii, Elena Udrea îl scoate pe Dan Voiculescu de pe podium, astfel: Traian Băsescu (28,7), Victor Ponta (27,5) şi Elena Udrea (23,8).

Dintre cei monitorizaţi, politicienii care nu urmăresc pe nimeni de pe Twitter sînt toţi de dreapta: Emil Boc, Elena Udrea şi Roberta Anastase. Din stînga politică, doar Adrian Năstase urmăreşte  un singur profil de Twitter. Da, aţi ghicit, pe cel al mentorului său, Ion Iliescu.

Cel mai în vîrstă politician român prezent pe Twitter este, probabil, Ion Iliescu, fost preşedinte al României. N-a folosit Twitter-ul prea mult, din cauza unei supărări pe care i-au adus-o alţi utilizatori ai reţelei. Năduful şi l-a exprimat pe profilul propriu, într-un ultim mesaj:  „repet, hashtagul #amuritiliescu, mi se pare, hm, un pic exagerat”.

Politicieni români pe Twitter: prezenţă, influenţă, implicare şi popularitate

Tabelul cu statisticile complete poate fi downloadat de aici. Ca bonus, aveţi şi cîteva date referitoare la contul de Twitter al preşedintelui SUA, Barack Obama. Vedeţi acolo „twittereală”.

Întrebări sub 140 de caractere

Urmăriţi pe Twitter politicieni români? Credeţi că-şi scriu singuri mesajele? Dacă da, de unde: de la birou, de acasă, din bucătărie, din pat, de pe budă? Sau au o armată de comunicatori care lucrează pentru ei? Se spune că numărul celor angajaţi să publice mesaje pe Twitter în numele unei persoane e direct proporţională cu notorietatea de care aceasta se bucură. În acest caz, oare cam cîţi oameni lucrează pentru contul lui Obama, cu peste 14.000.000 de followers?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s