Despre excese (XLII)

Ar trebui să poarte-n piept un indicator care să avertizeze „Gabarit depăşit”, căci prea l-au cocoşat tristeţile pe care nu mai vrea să le împărtăşească nicicum nimănui! Cînd a făcut-o ultima oară, s-a terminat rău de tot, dar măcar a avut revelaţia prieteniei imposibile: orice confesiune pătează demnitatea nefericirii. Hotărît să nu-şi mai mînjească tristeţea cu păcatul destăinuirii, a trăit poate cea mai ciudată senzaţie, ca de durere fizică, apăsătoare şi eliberatoare deopotrivă, şi singura imagine pe care i-a putut-o asocia stării sale a fost aceea a porcului din ograda plină de sînge căruia-i mai tremura un picior înainte să-şi dea ultima suflare.

S-a ridicat de pe scaun şi, fără să vrea, şi-a zărit chipul în olgindă. Plîngînd. Răvăşit, cu o mînă uitată adînc înfiptă în păr, ca şi cum s-ar fi pregătit de propria-i scalpare, a rămas aşa, dînd mecanic din cap şi urmărindu-şi lacrimile cum coboară, una cîte una, pe obraz şi se pierd undeva pe gulerul cămăşii. S-a înfiorat. Ultima amintire cu un bărbat plîngînd era cea a tatălui său, la căpătîiul unui cadavru. Al bunicului său. Atunci n-a rezistat gestului şi a părăsit încăperea tulburat, îmbărbătîndu-se în gînd. La urma urmei, nu plîngi masa aia neînsufleţită, de carne în putrefacţie, ci spiritul care cîndva pişca din venele omului, făcîndu-i sîngele să circule…

Din scurta meditaţie s-a trezit pentru că i-a sunat telefonul. Nişte prieteni, o ieşire în oraş. Sigur că da! Alesese la întîmplare una din măştile ordonate pe cuierul de deasupra oglinzii. Ieşi în stradă, unde îl izbi o lumină caldă, neprietenoasă. Cînd şi-a întîlnit amicii, s-a strecurat printre ei, s-a aşezat la masă, comportîndu-se ca şi cum nimic nu i s-ar fi întîmplat. De altfel, ce-ar fi putut să se întîmple? Cu siguranţă, nimic care să merite rostit. Nefericirea se citeşte pe buze.

Anunțuri

Un gând despre „Despre excese (XLII)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s