Un desert rece pentru oameni calzi: prăjitură cu iaurt

Se spune că cine s-a fript cu ciorbă suflă şi-n iaurt, cu referire la oamenii care au devenit extrem de precauţi după ce au experimentat diverse situaţii din care au ieşit (niscaiva) mai şifonaţi. Pentru că la noi ciorba era deja gata (şi fără incidente majore), nu mai avea nici un rost să suflăm în iaurt, aşa că am zis că i-ar sta mai bine într-o prăjitură. Am trecut de îndată la fapte şi, în afară de aproximativ o oră (cît durează toată treaba), mai aveţi nevoie de iaurt (1,6 l), 24 de linguri de zahăr (merge şi cu mai puţin, nu-i bai!), 400 de grame de biscuiţi dreptunghiulari sau pătraţi (dar nu rotunzi sau ovali sau alte forme dubioase), un compot de piersici sau caise (sînt convins însă că merge şi cu alte fructe, ca ananas, de exemplu), patru pliculeţe de zahăr vanilat, patru linguriţe de cafea solubilă, trei plicuri de gelatină fină mărunţită şi 150 ml de apă rece.

Şi cum nu e frumos ca unul să muncească, iar celălalt doar să privească, munca, dar şi ingredientele, se vor împărţi, cinstit, pe din două. Aşadar, 800 de ml de iaurt într-un vas, celelalte 800 în altul. 12 linguri de zahăr într-un vas, celelalte 12 în celălalt, la fel procedîndu-se şi cu pliculeţele de zahăr vanilat. Apoi, într-un vas compotul şi-n celălalt pliculeţele de ness.

Au mai rămas plicurile de gelatină şi apa rece. Într-un vas (altul decît cele două de mai sus) înmuiem granulele de gelatină în apa rece şi încălzim pe foc, dar fără să lăsăm să fiarbă. După ce gelatina se topeşte, dăm deoparte de pe foc, o împărţim în mod egal în cele două vase unde avem compoziţia de iaurt şi amestecăm, pentru omogenizare.

În zeama de compot îmbăiem puţin biscuiţii, cam aşa cum face popa la botezul nou-născuţilor, şi apoi aşezăm un rînd de biscuiţi înmuiaţi într-o tavă de prăjituri, unde am întins dinainte folie alimentară care să acopere întreg interiorul, inclusiv marginile. Peste primul rînd de biscuiţi aranjaţi în tavă turnăm compoziţia din iaurt cu fructe, apoi alt rînd de biscuiţi, apoi compoziţia din iaurt şi ness şi acoperim totul cu un alt rînd de biscuiţi. Acoperim cu folie alimentară şi lăsăm în frigider, la rece, pentru cîteva ore. Apoi, se sună prietenii şi se consumă în compania lor. Nu de alta, dar cuvintele de laudă sînt întotdeauna binevenite.

Fără cuptor, fără nervi. Şanse maxime de reuşită

 

 

 

Reclame

4 gânduri despre „Un desert rece pentru oameni calzi: prăjitură cu iaurt

  1. Care prieteni se sună și se invită, numai ăia buni? Că prăji asta ar fi pe gustul meu 😀 Ce fain că te ții tare, eu m-am pierdut pe drum, n-am mai intrat în bucătărie de-un an…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s