100% foarte greşit

La pornirea semnalelor de avertizare, închideţi gura!

Pe dosarul primit de la directorul Şcolii de şoferi al cărei elev sînt, scrie că obiectivul companiei este „clienţi 100% foarte mulţumiţi”. Eu aş putea deja să mă declar… cam 85% foarte mulţumit: nu poţi forţa un superlativ absolut (adică mai bine de atît nu se poate), adaugîndu-i  o altă sintagmă care întăreşte aceeaşi idee, adică aceea a satisfacţiei totale. Aşadar, spunem ori „clienţi 100% mulţumiţi”, ori „clienţi foarte mulţumiţi”. Greşeala e aceeaşi şi dacă spunem „clienţi ultra mega mulţumiţi” sau „clienţi super mega mulţumiţi” şi alte asemenea.

După această nemulţumire, aş mai avea şi alte cîteva:

(a) se spune (şi se scrie) vehicul, şi nu vehicol, pentru că, dincolo de explicaţiile etimologice, prin analogie, spunem „a vehicula” şi nu „a vehicola”!

(b) se spune şi se scrie balast, şi nu balastru, cu referire la un amestec de nisip, pietriş, ceva greu folosit pentru reechilibrări, dar şi în construcţii şi, metaforic, la ceva împovărător sau inutil, de umplutură. S-a impus însă în vorbire şi chiar în scriere forma (greşită) cu balastru. Un exemplu amendat şi de cititori l-am găsit în Jurnalul Naţional din 18 ianuarie 2010, care avertiza că „se fură balastrul pentru autostradă”. Şi, cum „balastul” a devenit „balastru”, „balastiera” a devenit, pentru autor, „balastruieră”(?!).

(c) Se scrie discontinuu, şi nu discontinu, pentru că vocabula face parte dintr-o listă de cuvinte care-şi dublează litera finală, în secvenţa grafică uu [u-u], precum „ambiguu”, „asiduu”, „superfluu”, „perpetuu”, „reziduu”, „încontinuu”, „discontinuu”.

(d) „Staţionarea fortuită în rampă sau în pantă” nu este o oprire forţată cu durata mai mare de cinci minute în zona cu declivităţi, ci una provocată de cauze neaşteptate, neprevăzute, întîmplătoare.

(e) În încheiere, vorba profesorului, despre alte reguli mai discutăm „undeva săptămîna viitoare”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s