Despre competenţa profesională. Există?

Trăiesc cu sentimentul trist că „am ajuns ce-am ajuns” (pe marginea sau la fundul prăpastiei?!) pentru că din ce în ce mai puţină lume se gîndeşte la competenţa profesională. Ştiu că am mai scris (tangenţial) despre asta, însă nu e vina mea că e o temă recurentă în societatea contemporană. Aşadar, cum o recunoaştem, cum demascăm incompetenţii şi, în principiu, ce-i de făcut? Nu-mi puteţi spune că nu există şi că ar fi o temă falsă! De fapt, chiar cred că atît de bine s-a cuibărit în mai toate profesiile încît efortul nostru, dublat de munca unor detectivi, ar trebui să fie în direcţia identificării celor competenţi, refugiaţi în unghere întunecate, feriţi de bravarea ridicolă.

Competentul nu se expune, nu face paradă de ceea ce ştie, ci pur şi simplu face ceea ce ştie. Incompetentenul, dimpotrivă, tocmai pentru a acoperi situaţia de impostură (profesională) în care se află, îşi ridică nimicurile la rang de realizări notabile, fluturînd false brevete – uşor de obţinut – în ochii celor dispuşi să accepte făcătura. Şi sînt mulţi cei care, mai pe româneşte, pun botul, fie din neştiinţă, fie din nepăsare.

Cum recunoaştem impostura şi cum ne dăm seama dacă nu cumva inclusiv noi înşine ne aflăm într-o astfel de regretabilă situaţie? Facultatea nu oferă suficient cît să ne declarăm apţi într-un anumit domeniu, iar competenţa mai degrabă se cîştigă la locul de muncă, prin intermediul experienţei directe cu obiectul de studiu. Pe de altă parte însă, mediul de lucru poate fi unul deja viciat şi, trecută printr-un filtru aseptic, competenţa noastră s-ar putea să fie considerată incompetenţă sau, în cel mai bun caz, mediocritate.

Cu alte cuvinte, e posibil să fim mediocri şi inconştienţi de asta. Credeţi că există la noi mecanisme funcţionale de depistare a incompetenţei şi de igienizare forţată a purtătorilor? Dacă da, cum, unde şi cui ne adresăm?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s