Pe scurt, nimicnicia

Aţi primit vreodată vreo ofertă să vă vindeţi viaţa? Cam care să vă fie preţul şi cum să se facă plata? Mai aveţi nevoie de voi înşivă sau vă puteţi – contracost, fireşte! – dispensa de propria fiinţă şi să fiţi la cheremul cumpărătorului vostru? Luaţi-o ca pe o slujbă normală, de opt ore pe zi, numai că, atunci cînd puneţi capul pe pernă, obosit de sarcinile zilei, nu aveţi la ce să vă gîndiţi. În faţa ochilor voştri închişi se întinde golul. Nici un prieten de care să vă amintiţi cu drag, nici o figură maternă ori paternă, nici măcar vreo altă vietate, nici măcar un firiciel de iarbă. Doar neantul, care să vă învăluie, prietenos aproape, încercînd parcă să vă facă să vă obişnuiţi cu prezenţa lui. Nu vă va adresa nici o vorbă niciodată, nu vă va zîmbi, nu vă va îmbrăţişa, dar va fi întotdeauna acolo, ca un prieten drag.

Dacă deja vă regăsiţi în povestea asta, înseamnă că aţi fost traşi pe sfoară. Fără să ştiţi, v-aţi vîndut pe nimic. Sau, mai pe şleau, în ochii cumpărătorului, viaţa voastră n-a valorat nimic.

Anunțuri

4 gânduri despre „Pe scurt, nimicnicia

  1. Mai copleşitor e cînd, cu conştiinţa celor de mai sus, ne regăsim în circumstanţa ingrată de a ne dori cu ardoare să ne vindem, trăgînd nădejdile unui martiriu recompensiator la nivel spiritual din partea acelora care vor rămîne, în mintea noastră, fără o lume pe umeri. Şi mai dezarmant e cînd aflăm, în cele din urmă, că martiriul se petrece doar în îngustul nostru univers de autojustificări şi poverile sînt aceleaşi indiferent de eforturile noastre futile.

  2. De vreo doi ani, îmi pun următoarea problemă: nu cumva, în viaţă, ne vindem singuri propriilor ambiţii, care nu corespund mereu cu adevărata noastră vocaţie? Tare nu înţeleg cum un tînăr atît de înzestrat ca tine, cu o inteligenţă atît de tăioasă şi pătrunzătoare, se lasă mai mult umbrit decît luminat! Se impune o ciocnire de perspective la un pahar, aşa cum ai promis de ziua ta.

    1. Discuţia despre vocaţie şi cum o descoperim/ se lasă ea descoperită are nevoie de mai multe întîlniri cu ciocniri de perspective 🙂 De îndată ce mă înzdrăvenesc, îţi dau de veste 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s