Vînătoarea de vrăjitoare a început marţi, 13

Blesteme, în loc de colinde

De ieri, pe toate posturile de televiziune şi prin presă circulă un subiect care, de cele mai multe ori, a fost abordat în zeflemea şi (cel mai adesea) de către presa populară, în ştiri otevizate şi cancan-uri: mersul la vrăjitoare. În sfîrşit, în contextul lansării ideii unui proiect de lege (care prevede intrarea în legalitate a vrăjitoarelor şi, în consecinţă, impozitarea veniturilor realizate de acestea prin practici specifice), discuţia începe să capete un contur legitim, de bun simţ şi să intre pe un făgaş firesc şi absolut necesar. Ies la iveală naivităţile unor vedete autohtone, care au plătit euro cu sutele de mii pentru a li se lega şi dezlega, a li se face şi desface. Printre victime: Oana Zăvoranu, fosta doamnă Borcea, Inna „Billboard Charts”, Adi „Priză” Mutu sau Bănel „Autogol” Nicoliţă, în sfîrşit, în general oameni care au strîns aceste sume de bani exact în acelaşi mod în care s-au şi dispensat de ei: ilegal. Şi nu vorbim de sume modice, de cîteva sute de euro (deşi nici suma asta nu e chiar aşa de „modică” pentru mulţi dintre români), ci de sute de mii de euro. Pînă acum, cică, pe sus au fost luat şi reţinute Vanessa şi Melissa, ambele vrăjitoare cu un brand impecabil construit în branşă. Cum s-ar zice, vrăjeală de brand. Oricum, ăsta ar fi începutul rezolvării doar a unei singure jumătăţi din problemă, pentru că, în astfel de cazuri (de justificare a unor sume enorme de bani) trebuie luaţi la întrebări nu doar cei care au primit, ci şi cei care au dat.

Dacă n-aţi fost pe fază, vrăjitoarele care au protestat ieri în faţa Parlamentului n-au fost suficient de inspirate, invocînd că, de fapt, ele nu cer bani, ci primesc doar atît cît îi lasă inima pe cei care le calcă pragul. Vorbim, deci, de nişte oameni cu inimă foarte mare (cam de 500.000 de euro pentru cîteva şedinţe de spiritism) şi nu numai atît, căci dedesubturi sînt multe. Sub pretextul că au nevoie de cît mai multe informaţii pentru a-şi putea, profesional vorbind, duce sarcina de vrăjeală la bun sfîrşit, „descîntătoarele” îşi amăgeau clienţii să le ofere detalii riscante din vieţile lor intime şi ale apropiaţilor lor, pentru a le putea ulterior escroca. Cu alte cuvinte, şantajul şi etajul. Aceasta e, de fapt, mreaja de fond la care vrăjitoarele apelează atunci cînd îşi ademenesc prada în plasă. Vă miră sau nu, dar de pe lista de personaje care au fost prinşi cu banii-n fuste la vrăjitoare lipseşte Becali. Dar asta nu pentru că el i-ar putea justifica, ci pentru că în loc de vrăjitoare, Becali frecventează bisericile. Şi, înainte de a fi negru, banul bisericii e sfînt.

Pe mătură, că ne filmează!
Anunțuri

5 gânduri despre „Vînătoarea de vrăjitoare a început marţi, 13

 1. Nici capii bisericilor nu platesc impozite!Ei sustin ca fac acte de caritate din banii aia pe care nu ii dau la stat. Patriarhul Daniel e foarte bun afacerist!Toate sunt in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ziarul „Lumina”, postul de radio si tv „Trinitas”, agentie de turism ecumenic, tipografie proprie,spalatorie auto, comert online cu obiecte bisericesti,in jur de 5000 hectare de paduri retrocedate, 6 vile si hotelul Pelerinul din statiunea Durau, fabrici de paine,cherestea („Sfanta Troita”),vinuri,exploatarea terenurilor agricole,sediul TVR Iasi pentru ca presa e plina de faradelegi si Patriarhul nu vrea bani… :)) Doar presa e supusa puterii banului.Dovada -cartile publicate cu binecuvantarea Patriarhului: „Necrofilia presei”, „Va deveni vrajitoarea TV”, „Mass-media – un haos controlat”, „Ziarele sunt niste dictaturi”, „Regulile draconice ale presei” sau „Tortura prin presa”.Nu sunt lucrari personale , ci spicuiri din conferintele de presa ale actualuilui Patriarh:))

  1. Absolut de-acord. Însă îţi dai seama cîţi oameni îţi ridici în cap cu astfel de… îndrăzneli? Iniţial, textul meu ar fi trebuit să fie o comparaţie între mersul la vrăjitoare şi mersul la biserică, dar am zis că poate ar trebui, totuşi, să le tratez diferit, deşi din punctul de vedere al practicilor (să le zicem) monetare seamănă destul de mult. Tocmai de aia am păstrat şi sugestia din final. Cum ar veni, despre altfel de nelegiuri, în episodul următor. În fine, încă o dată, ai atîta dreptate, numai că nu ştiu şi cît de mulţi sîntem ca să putem schimba ceva.

 2. Pe mine nu m-ati ridicat in capul vostru. Dar va zic ca toate treburile astea la care ati facut referire in comentarii, sunt doar din ceea ce e urat si, mai ales, vizibil.
  Ce e frumos, de multe ori si trist, e trecut cu vederea – pentru ca, nu-i asa?, nu face spume.Sunt multi preoti care isi fac treaba cu daruire si care sunt si foarte saraci. Pentru ca salariul lor se imparte si el in taxe si taxe…, iar banii ar trebui sa ii recupereze din serviciile pe care le fac, De multe ori, intr-un sat, „servicii” inseamna o logodna, un botez si o inmormantare. Intr-un an!
  Sunt si preoti mai avuti, care fac continuu activitati, ajuta si implica lumea in proiecte. Nici ei nu sunt interesanti. Idem – nu fac spume…
  In contextul asta, mi se pare cam exagerata alaturarea vrajitoarelor cu biserica.

  1. Anda, cred că ştii prea bine cum funcţionează presa şi nu are rost să insist asupra a ceea ce iese la iveală în paginile gazetelor sau la televizor şi motivele pentru care anumite subiecte au altă valoare în comparaţie cu altele. Contextul în care se produce asocierea rămîne, de asemenea, subiect de dispută, pentru că vom putea discuta la nesfîrşit, tu argumentînd într-o direcţie, iar eu în cealaltă. Una dintre problemele mele (personale) cu biserica şi reprezentanţii ei se referă la cererea şi ofertarea cu bani pentru servicii pe care, din punctul meu de vedere, le văd incluse în fişa postului. E ca şi cum eu le-aş cere studenţilor bani pentru că le-am pregătit testul de final de semestru şi pentru că le voi corecta tezele…

 3. Unii oameni sunt deranjati de comentariile negative la adresa preotilor deoarece sunt foarte descurajati de ceea ce se intampla astazi, in societatea romaneasca. Persoanele amintite vor sa mai creada in existenta unei dreptati providentiale!Problema este ca ei confunda preotul cu biserica, divinitatea. Preotii sunt si ei oameni si sunt supusi ispitelor de tot felul… Si decat sa mi se inoculeze in viata o minciuna frumoasa si cam transparenta, prefer un adevar, chiar daca este neplacut!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s