Profil de student (I)

Studenţia, de azi pe mîine

M-am trezit de dimineaţă cu o întrebare: cu ce şi-o fi ocupînd timpul studentul din ziua de azi? Pînă să mă dezmeticesc, o altă întrebare îmi cuprinse gîndurile: întîi şi-ntîi, cine-o fi, cum arată studentul din ziua de azi?

Mi-am zis că sănătos ar fi – ca să-mi răspund cît mai corect la întrebare – să elimin categoriile extreme, adică pe cei care niciodată nu mai termină ce au de făcut şi pe cei care nu fac niciodată nimic. Altfel spus, nu-i vom lua în considerare pe cei ce şi-au făcut casă din bibliotecă sau, dimpotrivă, din discotecă.

Aşadar, căutam studentul mediu, normal, studentul în general, acela care se distrează mereu în weekend-ul său de patru zile, acela care aşteaptă pierdut prin gări ori autogări pachetul de-acasă, acela care downloadează filme de pe torrents pentru că nu are nici bani şi nici chef să-şi cumpere DVD-urile originale, acela care îşi roagă colegii de cameră să vină mai tîrziu la cămin pentru că are o întîlnire romantică acolo cu iubirea vieţii lui dintr-un anumit semestru al unui anumit an, acela care-şi împarte cutia de pateu cu cei 20 de prieteni de pe palier, acela pe care-l recunoşti că a primit bani de-acasă pentru că fumează ţigări bune.

E acelaşi student care are o gaşcă „bună la toate”: unii ştiu să cînte (cel mai adesea la chitară sau chiar au o voce remarcabilă), unii ştiu să facă mîncare, alţii ştiu să facă rost de cursuri înainte de sesiune, unii cunosc xeroxurile cu cele mai mici preţuri, unii ştiu să scrie eseuri pentru toată gaşca, unii au mai mulţi bani, unii mai puţini, unii ştiu cele mai bune bancuri şi tot aşa gaşca se măreşte pînă cînd se satisfac toate nevoile de supravieţuire în studenţie. După, fiecare îşi vede de slujba lui, împărţită, pentru unii, cu un program de master şi se mai întîlnesc cînd şi cînd, întotdeauna discuţiile începînd cu „îţi aminteşti atunci cînd…”

După ce m-am spălat pe ochi şi m-am trezit de-a binelea, mi-am dat seama că, în toată descrierea mea, se strecurase o eroare: profilul pe care-l conturasem era al studentului din ziua de ieri.

Reclame

11 gânduri despre „Profil de student (I)

 1. Pai bine ma, ce student visezi tu acolo… Nu, nu, nu. Da de ce trebuie sa stea neaparat la camin ? Da de ce trebuie sa stie sa cante ? Da de ce sa stie sa faca de mancare sau sa manance pateu ??

  EU sunt studentul mediu. Si am si blog.

 2. ce`am vazut pana acum, in viata mea de „semistudenta”: nu se vorbeste despre teme, experiente (ma refer la cei din anii mai mari) si altele. tu imi furi mie ideea. nu am loc de tine in baia comuna a caminului. nu pot dormi noaptea pentru ca tu ai chef de stat pe palier si sa vorbesti la telefon…nu am loc de tine in banca, la biblioteca nu pot lua cartea pentru ca tocmai ai luat`o tu, nu suport fumul ce vine de la tigara ta…”aaaa, nu esti din iasi? ce nasol…”si alte chestii urate…asta este din perspectiva mea, partea neagra a vietii din camin si a locului la buget:D…dar daca stai cu chirie, si esti la taxa, iti creste popularitatea vazand cu ochii, deoarece nu mai reprezinti un pericol

 3. Profilul studentului belgian (nu bag mana in foc c-o fi asa dar atat am prins in scurta mea experienta erasmus):
  – nu asteapta prin gari pachetul de acasa pentru ca primeste pe card tot ceea ce are nevoie pentru o viata fara griji sau dureri intercostale de la carat
  – se distreaza 5 zile din 7 – nu pot sa inteleg de ce miercurea seara (in mijlocul saptamanii!!) toate discotecile din Carré sunt pline pana la refuz
  – nu downloadeaza filme de pe torrent pentru ca isi permite oricand sa dea 4 euro pentru bilet la cinema ( 4 cinema-uri in Liege) si pentru ca primeste luna de luna la facultate un supliment cu cele mai noi filme – http://www.grignoux.be
  – isi intalneste „iubirea vietii lui” tot in Carré (care iubire are mereu geometrie schimbatoare si chiar infatisare indoielnica daca a ales-o cand era prea beat)
  – desi cursurile de la facultate sunt interesante, are mereu o fata sifonata cand e vorba de 2 ore de interactiune student-profesor
  – interactiunea student profesor e pe principiul profesorul intreaba, studentul NU raspunde! Profesorul isi raspunde singur si in scurt timp intreaba alt ceva. Studentul :NU raspunde!
  – studentul belgian raspunde totusi la toate frazele ce contin cuvantul „bautura” si da din cap cand aude Ina – Hot (nestiind ca „hitul” este interpretat de o pitipoanca de Romania)

 4. Mi-a placut „maxim” asta…e fix la tinta, „gen”…si cand te gandesti ca proCnoza anunta ghIaTZa la mal si vin valuri cu studenti ca-n textu’ de mai sus…ce iti vine sa faci?!…draga Haza…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s