Despre excese (XXII): Unii cu ponoasele, alţii cu foloasele

Laurii şi balaurii

Cumsecădenia, în sensul particular al unei decenţe comportamentale, e o tîmpenie. O tîmpenie pe care unii şi-o asumă în ideea respingerii afişării ostentative, în ideea evitării unor ipostaze în care competenţele să le fie arătate public cu degetul şi, în final, aplaudate. Cei cumsecade preferă faptele. Cu viaţa – atît personală, cît şi profesională – trăită în surdină. Tîmpenia lor nu constă în faptul că nu-şi urlă meritele pe străzi, ci în acceptarea însoţirii lor prin viaţă de jeguri umane, zgomotoase, triumfătoare şi mereu aplaudate. Asocierea cu aceştia e absolut devastatoare. De-ai avut cîndva vreun merit şi l-au asumat fără jenă. De ai greşit cîndva, au avut grijă să nu le pătezi gulerul cămăşii de intelectuali feroce. De le-ai cerut sfatul, au mimat înţelegerea. De nu l-ai cerut, te-au umilit public. De-au dat de greu, te-au scos vinovat. De-au dat de bine, s-au înfruptat singuri din bucuria ta. Ei foloasele, tu ponoasele. De-au simţit că te ridici la înălţimea lor, te-au schilodit numaidecît. Se culcă pe laurii tăi, ca să le fie odihna mai plăcută. Din acei lauri din care primeşti două frunze pe săptămînă. Să-ţi fie tîmpenia uşoară.

***

Obrăznicia, în sensul particular al unei indecenţe comportamentale, e tot o tîmpenie. O tîmpenie pe care puţini (au rămas cei care) nu şi-o asumă.

Anunțuri

3 gânduri despre „Despre excese (XXII): Unii cu ponoasele, alţii cu foloasele

  1. Cei „cuminţi” nu au nevoie să primească aplauzele pe scenă fiind şi cu reflectorul în ochi, de la străinii din public. Laurii care le-ncununează fapta nu le pot fi bucurie decît atunci cînd îşi pot da masca jos şi întîlni privirea sinceră a celor ce le-au fost alături din culise, şi care, la final, le-au spus din ochi că nu i-au dezamăgit.

    „Obraznicilor” le prisosesc aplauzele la scenă deschisă. Se bucură de ele pentru că, oricum nimeni nu i-ar recunoaşte fără mască.

  2. VA INVIT SA VIZITATI UN BLOG NOU,NON-CONFORMIST,DEDICAT VIETII, IN CARE SPER SA VA REGASITI SI LA CARE SPER SA CONTRIBUI TI SI VOI CU MATERIALE SI OPINII,CHIAR DACA SUNT CRITICE. CU STIMA SI RESPECT CIRSTEA FLORIN.

  3. Din pacate cumintii n-au invatat sa deosebeasca modestia de obligatia cetateneasca de a opune cu responsabilitate binele – raului, in timp ce
    obraznicii considera vital sa-si expuna nemernicia.
    La scena deschisa, cumintii ar primi aplauze, obraznicii, palme! Pana atunci… dam din maini neputinciosi sau nepasatori, a lehamite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s